Bitten & Mads Clausens Fond forærer Sønderborgs nye bydel en attraktion, der skal pryde pladsen foran hotel Alsik. Det er den internationale kunstner Olafur Eliasson, som udfører et kunstværk til pladsen. Skulpturen består af seks store ringe placeret, så både lystsejlere og publikum til de mange kommende events på pladsen, får en ekstra oplevelse.
Som baggrund for gaven siger Peter Mads Clausen:
Olafur Eliassons kunst tilføjer området en ekstra dimension, samtidig med at det ”forlænger” havnemiljøet og henleder opmærksomheden på det store friareal langs Alssund. Man får lyst til at gøre et stop, fordybe sig og reflektere over hans kunst. Vi har valgt ham, fordi han allerede har bevist kvaliteten af sine værker med andre kunstinstallationer i Sønderborg
Peter Mads Clausen, Formand for Bitten & Mads Clausens Fond
Om ideen bag ringene fortæller Olafur Eliasson
"Når man betragter ringe, er der ikke er noget punkt, hvor man kan stoppe op og hvile ens blik, og derfor aktiverer de synet og gør os mere opmærksomme på dets dynamiske kvalitet. Tidscirkler, som jeg har tegnet til pladsen foran Alsik-hotellet, giver vores øjne en mulighed for at lege – giver os en mulighed for at slippe vores sædvanlige målrettethed og i stedet opleve glæden ved at følge kunstværkets kurvede former."
Virkeliggør Frank Gehrys planer
Sønderborg Havneselskab blev stiftet for at sikre, at Frank Gehrys masterplan bliver fulgt. I den plan er Bitten & Mads Clausens plads tænkt som et aktivt nyt byrum i Sønderborg. Planerne for pladsen understøttes bl.a. gennem kunstværket.
Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen, er beæret over fondens donation til Sønderborg Kommune:
Det er helt overvældende, at vi får et kunstværk i denne klasse i den nye bydel. Jeg glæder mig ved tanken om den opmærksomhed, kunstværket vil få. I kunstkredse, også uden for landsdelen, nationalt og internationalt, er der mange, der gerne kører langt for at opleve en installation, der pirrer ens fantasi og sanser. Kommunen får virkelig en ekstra attraktion ud over det sædvanlige her, siger han.
Erik Lauritzen, Borgmester i Sønderborg Kommune
Kort om Olafur Eliasson
Olafur Eliasson (DK/IS), født 1967, bosat i hhv. København og Berlin. Olafur Eliassons værker spænder fra installationer og skulpturer over fotografi, film, og maleri, til pavilloner og bygningsværker. I 2003 blev hans populære installation The weather project i Turbinehallen på Tate Modern i London set af over to millioner mennesker. Hans projekter i det offentlige rum omfatter bl.a. Green river, som blev udført i forskellige byer mellem 1998 og 2001, The New York City Waterfalls (2008), Your rainbow panorama på toppen af ARoS Kunstmuseum i Aarhus (2011), Ice Watch i samarbejde med geologen Minik Rosing (2014 København, 2015 Paris) og Cirkelbroen i København (2015), I 2016 skabte han en række installationer til Versailles-slottet og de tilhørende haver, heriblandt et kunstigt vandfald i Le Grand Canal.
I 2014 etablerede Olafur Eliasson og hans mangeårige samarbejdspartner arkitekt Sebastian Behmann den internationale tegnestue Studio Other Spaces.